Zgodovina

Rastejo lahko le tisti, ki gradijo na preverjenih temeljih.

V naši 120-letni zgodovini nas je odlikovalo predvsem dvoje:
pogum za nove ideje in zanesljivost naših izdelkov.

Mejniki uspeha

Zgodovina se ne napiše čez noč. Za dolgoročno proizvodnjo izdelkov najvišje kakovosti so potrebni čas, izkušnje, strokovno znanje, izjemna zavezanost skupnemu cilju in seveda pogled v prihodnost. Tradicija in močne vezi z domovino Avstrijo so tiste korenine, ki omogočajo uresničitev teh samozastavljenih ciljev.

1899–1932 Ustanovna leta

Leta 1899 je Anton Weigl skupaj s poklicnim kolegom ustanovil podjetje za popravilo strojev pod imenom »Schwarz & Weigl«. V ta namen sta kupila nekdanji mlin v Oberwegbachu v bližini Waizenkirchna ter ga opremila s potrebnimi stroji. Sprva se je podjetje ukvarjalo s popravili parnih kotlov in mlatilnic in z ostrenjem mlinskih valjev, pa tudi s proizvodnjo strojev za sekanje krme, enostavnih mlinov za drobljenje in vitlov za dviganje bremen.

1932–1969 Konsolidacija in iskanje nove lokacije

Po ustanoviteljevi smrti leta 1932 je posel prevzel njegov sin Anton, ki se je osredotočil izključno na proizvodnjo stiskalnic za sadje, mlinov in vitlov ter popravilo kmetijskih strojev. Popravilo mlatilnic je bila še vedno posebnost podjetja. Ker se je uporaba strojev v kmetijstvu močno povečala in je traktor postal stalnica, so bile vse kapacitete podjetja nenehno povsem izkoriščene. Pričeli so razmišljati o širitvi in tako so leta 1961 v Waizenkirchnu na ulici Webereistraße postavili prvo tovarno na današnji lokaciji podjetja. Ustanovno delavnico so zaprli.  

1969–2000 Pionirski duh (pionir in vizionar)

Leta 1969 je posel prevzela naslednja generacija. Sin Anton je sprva nadaljeval z istim programom kot njegov oče in dedek pred njim, toda kaj kmalu so začeli s proizvodnjo in montažo dvigal. To novo področje dejavnosti je vse bolj izpodrinjalo dotedanjo proizvodnjo stiskalnic in mlinov. Sprva so bila to predvsem majhna dvigala za transport pladnjev s hrano, že kmalu zatem pozneje pa je podjetje začelo proizvajati tudi osebna in tovorna dvigala za hotele, podjetja, stanovanjske zgradbe in podobne naročnike.

Leta 1974 je začela delovati prva montažna hala, v kateri so sestavljali le dvigala. V podjetju je bilo takrat 16 zaposlenih. Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja so proizvodni program uspešno razširili s stopniščnimi dvigali in dvigali za invalidski voziček. Število zaposlenih se je nenehno večalo, prav tako pa tudi prostorske kapacitete.

Po letu 2000 Na poti širjenja s stalno rastjo/strong>

Ko se je Anton Weigl leta 2000 upokojil in je podjetje zaposlovalo že 70 sodelavcev, sta vodenje podjetja prevzela njegova hči Karin Weigl in Johann Steinbock kot prokurist in dolgoletni sodelavec. Ob nadaljnji uspešni rasti sta se vodstvu podjetja leta 2009 pridružila še Gerhard Humer in Josef Kastner. Izredno zadovoljivo stanje naročil je dajalo in še venomer daje razloge za nadaljnjo širitev podjetja. Tako so leta 2010 dokončali še eno proizvodno halo, ki je omogočila širitev proizvodnje. Leta 2011/2012 so generalno obnovili staro zgradbo, zgradili pa so tudi reprezentativno razstavno zgradbo, v kateri je prikazana celotna paleta izdelkov. Leta 2014 so kupili razstavni salon na Dunaju, ki so ga po kompletni renovaciji odprli jeseni 2016. Prav tako so leta 2015 ustanovili podružnico v Gradcu ter dodali še eno proizvodno poslopje na sedežu podjetja. Na podlagi večdesetletnih izkušenj in pridobljenega ugleda kakovostnih izdelkov je družba Weigl uveljavila trden položaj na avstrijskem trgu dvigal in stopniščnih dvigal. Weigl trenutno zaposluje več kot 250 ljudi, vključno z več kot 40 vajenci, s čimer je največji proizvajalec dvigal v Avstriji.

 

In po tej poti samozavestno stopamo naprej.
Kajti naš cilj je vedno znova navduševati svoje stranke.